Naam: Pia Erdsiek
Functie: Manager e-Business & Supply chain Solutions
Land: Duitsland

Tijd is geld voor onze MRO-klanten. Te vaak kost het hen te veel tijd om reserveonderdelen en de relevante documentatie te vinden die bij deze onderdelen horen. Wat als ze direct, op locatie persoonlijke ondersteuning van de experts zouden kunnen krijgen?

“We hebben een logistieke win-win oplossing voor onze klanten gecreëerd”, aldus Pia Erdsiek, lid van het innovatieteam van ERIKS Duitsland. “Het loont om goed te luisteren naar wat klanten willen. Na het zorgvuldig verzamelen van suggesties en feedback hebben we een innovatieve oplossing bedacht die de klanten echt waarderen. Dit is slechts het begin. Ze vragen om meer.”

UITDAGING

Inefficiënte processen voor onderdelenbeheer en ontbrekende documentatie zijn bekende uitdagingen voor de meeste industriële bedrijven. Een gebrek aan onderdelen kan mogelijk leiden tot stilstand, maar het vinden van onderdelen kan lijken op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is vaak onbekend welk onderdeel echt nodig is, het duurt dagen om het te vinden en nog langer voordat het daadwerkelijk beschikbaar is. Om de productielijnen te optimaliseren volgens het ‘just-in-time’-principe, vroegen onze klanten om snellere en eenvoudigere toegang tot reserveonderdelen, met de bijhorende correcte documentatie.

OPLOSSING

De specialisten van ERIKS Duitsland beoordeelden het probleem en hielden rekening met de meest dringende vragen van klanten. Ze dachten ‘outside of the box’ en kwamen met een … box. Om klanten te ondersteunen bij het vinden van onderdelen, werd er een eigen merk ERIKS RFID-box geïnstalleerd in het magazijn of de productielocatie van de klant. Met deze box kan de klant onderdelen direct herkennen en bestellen via RFID-labels, maar ook productinformatie of andere relevante documentatie raadplegen. Er is ook een communicatiefunctie aan de box toegevoegd, zodat de klant indien nodig via een videogesprek rechtstreeks verbinding kan maken met de productmanager van ERIKS. Skype is gebruikt als videokanaal, een beproefde technologie die alle ERIKS-landen en de meeste klanten kunnen gebruiken.

RESULTAAT

De RFID-box-oplossing bespaart onze klanten veel tijd. Om uitval of storingen te beperken, is alleen beproefde technologie gebruikt. Het elimineert de noodzaak van een on-site engineer, voorkomt fouten bij het identificeren van onderdelen en levert alle benodigde documentatie direct. Als er nog steeds twijfels of vragen zijn, maakt de box directe communicatie mogelijk met een relevante productmanager, die ook kan helpen om alternatieven te vinden. Dit versterkt de relatie met de klant.

Het project werd al snel een groot succes. ERIKS startte met één box en spoedig volgden er nieuwe orders. Op basis van de eerste klantfeedback werd de box verder verbeterd en zijn er nieuwe functies toegevoegd. De vraag is nu groot en alle magazijnen van de klanten die betrokken zijn bij het eerste project zijn uitgerust met de box.