Naam: Ivano Boldo
Functie: Senior Application Engineer
Land: Switzerland

Schone energie uit zonnepanelen? Dat is niets nieuws onder de zon. Maar ze zo flexibel maken dat ze op elke constructie passen, zorgt voor veel nieuwe installatiemogelijkheden.

“Ik ben er heel trots op dat ik betrokken ben bij de ontwikkeling van iets dat nieuw en innovatief is – vanaf een nieuw idee tot de vervaardiging van een functioneel prototype. Het is heel inspirerend om nieuwe technologie te creëren en te zien hoe ons product onder extreme omstandigheden wordt getest”, zegt Ivano Boldo van Maagtechnic in Zwitserland.

UITDAGING

Zonnepanelen leveren 100% schone energie, maar vragen veel ruimte. De huidige systemen voor zonne-energie zijn zwaar en vaak voorzien van dure hydraulische of pneumatische cilinders. Er zijn veel plekken waar ze simpelweg niet passen. Daarom besloot een Zwitserse universiteit om zonnepanelen te ontwerpen die lichter, eenvoudiger en voordeliger zijn en bovendien minder ruimte nodig hebben. Flexibeler en efficiënter, zonder grote mechanische onderdelen.

OPLOSSING

ERIKS/Maagtechnic werd uitgenodigd om mee te werken en bedachten een ingenieus onderdeel van elastomeer. Dat bleek een essentieel onderdeel van het nieuwe flexibele zonnepaneel te zijn.

Het begon met het ontwerp en het vinden van het juiste materiaal. De eerste prototypes zijn met behulp van zogenaamde ‘spuitgieten’ gemaakt. Deze moesten eerst intensief worden getest voordat wij de eerste zonnepanelen op de gevels van het universiteitsgebouw konden installeren. Het kostte de technici veel moeite om de panelen de baan van de zon te laten volgen. Er werden daarvoor diverse, in het gebouw geïntegreerde, fotovoltaïsche toepassingen en technologieën gebruikt om de panelen zo te plaatsen dat ze het meeste zonlicht opvangen.

Onze nieuwe actuator van elastomeer is flexibel, lichtgewicht en bestand tegen externe schokken en zware weersomstandigheden. Hij is ook voordelig en gemakkelijk te produceren.

RESULTAAT

De nieuwe zonnepanelen van de universiteit leveren meer elektriciteit dan gemiddeld. Ze zijn geïntegreerd in de architectuur en maken het mogelijk om daglicht binnen te reguleren. Het systeem is voorzien van een zelflerende roboteenheid om de oriëntatie van de panelen te optimaliseren. De prototypes genereren de benodigde testgegevens. We kijken uit naar de eerste productieserie voor grotere gevelinstallaties.